Spørgsmål: Pensionslösning i Danmark

Hej Lars, Jag har fått ett kontrakt förslag av ett danskt företag. Lönen är ganska bra men företaget betalar inte ut någon pension överhuvudtaget. Min tanke är att i så fall avsätta en vissa summa varje månad till en privat pensionsfond (eller något liknande) för att kunna bygga en bra pensionsgrund under min arbetstid i Danmark. Är det bästa att använda en pensionsfond i Sverige eller Danmark i så fall? Vilken summa borde jag avsätta månadsvis för att det ska vara "värt"? Om du tänker på någon annan lösning får du gärna dela den med mig. Om jag ska vara helt ärlig så har jag väldigt dålig koll på pensionssystemet över lag. Stort tack på förhand för din hjälp. Mvh

Svar

den 6 september 2021
Pension

Hej, 

Tak for din henvendelse.

Jeg forudsætter, at du fysisk skal arbejde i Danmark og derfor kommer til Danmark stort set hver dag som pendler. 

Den bedste løsning vil være en privat svensk pensionsløsning med månedlig pensionsudbetaling. Den kan give dig fradrag på din danske selvangivelse. Bemærk du maksimalt kan indbetale 58.500 DKK om året (2021) med fradrag. 

Hvis du opretter en dansk pensionsordning, og du vil tage den med dig til Sverige, når du stopper med at arbejde i Danmark, skal du betale en afgift til Danmark på 60% af opsparingen, så det kan ikke svare sig. De fleste, som har en dansk pensionsordning, vil derfor normalt vælge at lade den stå i Danmark og først blive udbetalt ved pensionering. 

Mange hilsner

Vi stöds av