Öresundsvägledaren Jenny Citré delar med sig av sina erfarenheter till företagare som vill etablera sig på andra sidan Öresund

D. 2020-11-17
Jenny Citré är företagsrådgivare med gedigen erfarenhet av företagsutveckling och rådgivning. Hon har varit Öresundsvägledare för Øresunddirekt sedan 2016, och brinner för att hjälpa och stödja företagare i deras affärsutveckling.
Skriv ut

Jenny Citré

Sedan 2012 har Øresunddirekt erbjudit vägledning till verksamheter på båda sidor Öresund i ett led att stärka företagen i regionen. På tisdagseftermiddagar har man möjlighet att boka in sig på ett kostnadsfritt möte (just nu i digital form) där man får träffa vägledningsteamet som består av en svensk och en dansk företagsvägledare samt representanter från Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Öresundsvägledningen är uppskattad och tisdagarna är i regel fullbokade, vilket tyder på att det finns ett stort intresse att undersöka sina möjligheter på andra sidan sundet. 

"Öresund är en dynamisk och värdefull region med många potentiella kunder. Allt fler upptäcker att de kan göra business smidigt över sundet."

För Jenny, som har väglett hundratals personer sen hon började sin karriär som rådgivare, är ingen fråga för liten. 

"Jag tar alltid utgångspunkt i var företagaren befinner sig just nu. Jag är nyfiken och ställer utmanande frågor. Har de formulerat tydliga mål? Vilken hjälp finns att få? Finns det några hinder? Vilka alternativa vägar finns? Vad är nästa steg som tar dem mot sina mål?" berättar Jenny. 

Som Öresundsvägledare hos Øresunddirekt har Jenny haft glädjen i att träffa företagare från de flesta branscher och storlekar. Jenny har själv en bakgrund där hon sedan 2002 har startat, köpt, vidareutvecklat och sålt företag. Därutöver har hon gedigen erfarenhet av att arbeta med marknadsföring, försäljning och ekonomisk analys på nationella och internationella företag, vilket gör att hon kan ta sig an de flesta aspekter när hon möter företagare som är i startgroparna att expandera över sundet. Frågorna hon och de andra vägledarna får under ett möte varierar rejält.

"Det kan handla om myndighetskontakter, rådgivning hur de kan undersöka efterfrågan på deras tjänster/produkter, nätverk och andra kontakter in i näringslivet med mera."

Jenny understryker att det är viktigt att ha koll på vilka regler som gäller, annars kan det bli kostsamt att göra fel. 

"Ta exempelvis det med att registrera sig i RUT-registret i Danmark som innebär att om du inte har registrerat att du, som svensk anställd, ska arbeta i Danmark så riskerar du att få böter på 10.000dkk." berättar Jenny. 

Hennes bästa tips till den som funderar på att ta sitt företag över Öresund är att använda sig av den hjälp som erbjuds, och inte vara rädd för att be om hjälp från de som är mer erfarna. 

"Var nyfiken och våga ta kontakt både med oss och andra företagare som redan gjort resan. Gör man rätt från början så underlättar det enormt. Du är alltid välkommen att boka in ett möte med mig och de övriga Öresundsvägledarna som ett första steg!"

 

Vill du veta mer om Öresundsvägledningen och hur du bokar in ett möte? Läs mer här

Öresund är en dynamisk och värdefull region med många potentiella kunder. Allt fler upptäcker att de kan göra business smidigt över sundet.

Jenny Citré, Öresundsvägledare

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Arbetsförmedlingen hjälper dig på Öresundsvägledningen

Få en introduktion till den svenska arbetsmarknaden av Peter Karancsi, som är representant för Arbetsförmedlingen på Øresunddirekts Öresundsvägledning.

Vi stöds av