The Norrmans fann lyckan söder om Köpenhamn

Det kreativa inredarparet Anna och Lars Norrman rymde från storstaden för att starta eget i danska landsbygden: En liten gård med stall har förvandlats till ett drömhus och våren 2018 öppnade paret för första gång upp dörrarna till The Norrmans Boutique Bed & Breakfast. Øresunddirekt har besökt The Norrmans för att prata mer om att etablera sig i grannlandet Danmark.
Skriv ut

The Norrmans utanför deras Boutique Bed & Breakfast vid Stevns. Foto: Joel Jonsson

Efter att ha bott i både Oslo och Köpenhamn tog Anna och Lars Norrman hösten 2017 chansen och flyttade landet för att följa sin dröm. Paret hade länge velat starta sitt eget ställe där erfarenheter från egna resor och tidigare renoverings- och inredningsprojekt skulle agera utgångspunkt för ett litet familjärt Bed & Breakfast. Här skulle gäster kunna komma för att ”sänka axlarna och ta en paus från det vanliga livet.”

”Tanken var att vi skulle starta ett litet ställe. Vi visste inte att det skulle gå så här bra.” Berättar Anna Norrman, efter att hon har välkomnat och visat oss runt på gården. En gård som både innehåller specialinredda rum, en pompös trädgård, en boulebar i den gamla ladan och inte minst en charmfull restaurant, som serverar smakfulla rätter gjorda från lokala råvaror från deras eget drivhus.

The Norrmans B&B har sedan uppstarten blivit ett populärt resmål för både svenskar och danskar, som strömmar till för att uppleva parets magiska värld.  

”Vår fokus har från början varit att hitta och skapa ett ställe som inbjuder till ro. Hela vårt koncept bygger kring att det ska vara stilla, lugnt och rofyllt.”

The Norrmans decor är inspirerat av både Bali och Marokko. Foto: Joel Jonsson.

Magiskt möte med det okända Danmark

The Norrmans B&B ligger ganska avsides på Själland, nära Stevns ett par kilometer söder om Köpenhamn. Ett område som för många – både danskar och svenskar – är relativt okänd terräng.  

”Vi ville hitta ett område som inte var så exploaterat och som inte redan var upptäckt.” berättar Anna, som förklarar att paret först tittade på gårdar i bland annat Skåne och på Møn, innan man fick upp ögonen för Stevns, som många danskar faktisk inledningsvist ”varnade” paret emot. ”För dött” och inte alls ”hyggeligt”, lät det.

”Jättekonstigt! Eftersom det är 50 minuter upp till Köpenhamn och det är jättenaturskönt här. Och sen har vi Køge ganska nära, som är en jättevacker by, som är otrolig pittoresk och som speciellt svenskarna älskar!” Förklarar Anna, som med det samma föll pladask för den gamla gården.

”Sen kom vi ut här och det var helt magisk.” minns Anna om första mötet med gården på Stevns, som gjorde det lätt att fatta ett beslut.   

”Priserna var bra, och det är samtidig ett område under tillväxt med väldig potential. Det har hänt enormt mycket på bara de fyra åren vi har varit här!” förklarar Anna om området kring Stevns, där man dom senaste åren har satsat stort på att få fler turister ner från både Köpenhamn och Skåne.

”Det händer saker överallt och här är ett väldigt kreativt gäng som jobbar med att utveckla Stevns på ett väldigt positivt sätt. Så det är ett fantastiskt område och på något sätt klarade vi att pricka väldigt rätt.”

 

Danska kommunen hjälpte till från början

Ett av dom första steg som The Norrmans tog i etableringen på dansk mark var att ta kontakt med den lokala kommunen. Och där vissa kanske förväntar sig att möta en tvär myndighet, mötte man i stället stöd och samarbetsvillighet.

”Kommunen har varit jätteduktiga och en stor hjälp.”

”Man måste ha med sig människor och kommuner, och man måste veta att dom tror på en och vill ha en i kommunen.” Pointerar Anna.

”Vi satte oss ned med kommunen innan vi skulle starta. Vi ville att dom skulle vara med oss på det vi gjorde. Och då var man väldig tydlig med att det ville man. Så det fungerade väldig bra.”

Danska kommunen hjälpte bland annat med sparring och tillstånd, så The Norrmans snabbt kunde komma igång att bygga på deras egna premisser, bland annat genom att renovera dom gamla stallarna.

”Där har dom varit väldigt tillmötesgående.” Tillägger Anna.

 

Du har både möjlighet för att övernatta i dom gamla "stallen" och i den storartade "Villaen". Foto: Joel Jonsson

Jag tycker att det har varit lättare att starta upp ett bed & breakfast i Danmark än i Sverige. För i Sverige är det mycket regler. I Danmark är det också regler, men jag tycker de har varit lite lättare att förstå och följa.

Anna Norrman, ägare The Norrmans Boutique Bed & Breakfast

”Danskarna kan slå dig på käften men krama dig efteråt”

Och om någon trodde att The Norrmans skulle få problem med att anpassa sig till livet med en verksamhet i Danmark, blev det absolut inte så.

”Jag är nog mera dansk i hjärtat än svensk!” skrattar Anna, när frågan om utmaningar med danska kulturen ställs. Något som för vissa svenskar kanske kan verka besvärligt."

”Jag vet att svenskarna kan tycka det är jobbigt med danskarnas direkthet, men för mig har det bara underlättat. Jag tycker det är skönt.” berättar Anna, som har använt den danska mentaliteten till sin fördel:

”Jag kan ”wheela och deala” med danskarna. Och jag kan sätta mig hos kommunen och börja diskutera med dom vilket jag inte kunnat i Sverige på samma sätt. Det känns som om att man är lite mer fyrkantig där på något sätt. I vårt fall, så har det varit en enorm fördel med tydlighet och kunna diskutera och förhandla fram och tillbaka.” Förklarar Anna om skillnaden mellan dom två nordiska länderna, innan hon fortsätter:

”Danskarna är lite så att dom kan slå dig på käften men krama dig efteråt. Svenskarna är lite mer försiktiga, och det blir ibland lite svårt att förstå vad som sägs.”

 

Våga hoppa ut i äventyret

Anna behöver inte mycket betänketid, när hon får frågan om hon kan rekommendera andra svenska entreprenörer att följa i The Norrmans fotspår och jaga drömmen på andra sidan sundet:

”100 procent! Jag älskar Danmark, det gör jag verkligen!” Säger Anna bestämt, innan hon snabbt lägger till att hon såklart också älskar Sverige.

”Men jag tror många företag skulle må bra av att ha lite mindre fyrkantiga planer och kunna svänga lite snabbare, ta lite nya vägar och hoppa ut lite i dom.” låter uppmaningen från Anna.

Tre bra tips – för dig som vill etablera dig i Danmark

  • Av Anna Norrman, inredningsdesigner och ägare av The Norrmans Boutique Bed & Breakfast
1.

Var tydlig och bygg en stark vision

”Vi har från början haft en väldig stark vision om vad vi ville göra och det tror jag har underlättat för oss. För ska man in i Danmark så är det lättare om man har byggd upp sin egen värld först och vet vart man vill. Speciellt som svensk, för du blir lite lättare missförstådd som svensk. Vissa danskar har faktisk lite svårt med det svenska språket, så man får vara lite mer tydlig för att ta sig fram, och man måste vara beredd på att det kommer att bli missförstånd på vägen."

2.

Ta tidigt kontakt med myndigheter

Detta är egentligen jätteviktigt. Många sa ”gör det först och snacka med dom sen”, men vi gjorde precis tvärtom. Vi satte oss ner först med kommunen och sa ”vi vill köpa detta hus, men vi kräver att ni vill stötta oss, för annars vill vi inte vara här”. Vi hade kollat upp att dom ville satsa på turism och det använde vi när vi satte oss ner med dom. Och det var en enorm fördel för senare i processen kunde vi använda det. ”Ni ville ju ha oss här och bad oss satsa och gav oss tillåtelse till att göra det.” Och det har hjälpt oss. Jag är väldigt glad för att vi gjorde det på det sättet och inte omvänt. Utan sätt dig in i reglerna, be om lov först och se till att du har alla med dig tidigt i processen. ”

3.

Glöm inte kärlek och medmänsklighet!

”Ett annat tips som är fruktansvärt viktigt är att ha enormt med kärlek till alla människor man möter på sin väg. För när du som litet företag möter kommuner, offentliga myndigheter och alla möjliga som ska hjälpa dig, om du ger dom en massa kärlek så blir allting så mycket lättare. Och det kanske låter som ett sånt ”halleluja-budskap”, men det är inget skämt!

Det gör det lättare att vara svensk i Danmark! Så hoppa över dom jobbiga människorna på vägen och ta nästa människa som möter dig med ”ett smil”. Det tog ett tag innan jag lärde mig det och det har varit en enorm framgång. Det är ett så litet simpelt tips som egentligen bara handlar om medmänsklighet.”

Faktabox: The Norrmans

  • The Norrmans Boutique Bed & Breakfast öppnade i våren 2018. Gården ligger omkring en timme söder om Köpenhamn i ett naturskönt område nära Stevns.
  • Hos The Norrmans B&B kan du boka rum i antigen huvudhuset ”Villan” eller i dom gamla renoverade kostallen. Det finns även möjlighet för att boka konferens på gården.
  • Anna och Lars Norrman har byggt och renoverat gården själva. I dag drivs B&B av ett anställt team, med personal som sköter rumsuthyrning och kök.
  • I skrivande stund är The Norrmans dessutom igång med att renovera och öppna nytt hotell i Sverige vid Häckeberga Slott. Hotellet förväntas öppna under våren 2022.

 

Läs mer om The Norrmans B&B här

 

Flera vinster för Jayway med att finnas på båda sidor av Öresund

Mjukvarubolaget Jayway finns sedan år 2006 både i Malmö och i Köpenhamn. Etableringen på båda sidor om sundet var en naturlig del av företagets tillväxtstrategi.

Vi stöds av