Nordic Installation trappar upp sina internationella uppdrag

Senast uppdaterad 2019-04-23
Medan Cityringen i Köpenhamn byggs installerar Nordic installation rulltrappor i de nya metrostationerna. Uppdraget ingår i det svenska bolagets satsning på den nordiska marknaden.
Skriv ut

I juli 2019 öppnar den nya metrolinjen Cityringen i Köpenhamn. En drygt 15 kilometer underjordisk tunnel kommer då förbinda stationerna København H, Indre By, Østerbro, Nørrebro, Vesterbro och Frederiksberg med varandra och med de redan existerade metrolinjerna. 

Den nya metrolinjen Cityringen får ett tjugotal underjordiska stationer, i vilka det svenska lyft-och installationsbolaget Nordic installation har fått uppdraget att installera alla rulltrappor.

Totalt rör det sig om närmare 160 rulltrappor. 
– Så det är flera ton material som ska lyftas in och monteras ihop vid alla nya metrostationer, säger Anders Svensson, servicechef och projektledare på Nordic installation.

 

Satsar på den nordiska marknaden

Nordic installation är ett mindre byggbolag med mellan 10 och 15 anställda. Bolaget utgår från Sydsverige, men utför ofta lyft-, montage- och installationstjänster även i Stockholm och Göteborg med omnejd.

– Våra uppdrag är inte säsongsberoende, men mängden uppdrag varierar över tid. Därför är det bra att kunna justera arbetslagets storlek därefter, säger Patrik Karvonen, vd och projektledare på Nordic installation.

De stora köpcentren Mall of Scandinavia i Stockholm och Emporia i Malmö samt flygplatsen Gardemoen i Norge är några av Nordic installations senaste referensprojekt.

– Vår huvudverksamhet är inom installation och reparation av rulltrappor. Det gör att vi har Sverige som huvudmarknad. I Danmark finns det i stort sett bara rulltrappor i storstäderna, säger Anders Svensson.

En internationell bransch
Installationen av rulltrappor vid Köpenhamns nya metrostationer utförs på uppdrag av det danska hiss- och rulltrappsbolaget Kone AS. Det är det första installationsjobbet som Nordic installation har på dansk mark.

– Danmark är en intressant marknad. Vi håller på att titta på deras eftermarknad och vad vi kan erbjuda inom service och reparation. Det tar inte längre tid att åka över Öresundsbron än vad det exempelvis tar för oss att åka ut till ett jobb i Kristianstad, säger Patrik Karvonen.

Han och hans kollegor tycker inte att det skiljer särskilt mycket på bygguppdragen i de nordiska länderna.

– Det är ofta en väldigt stor blandning av nationaliteter på byggarbetsplatserna. Italienare, polacker, engelsmän, danskar och svenskar. Det gör att nästa alla talar engelska och är vana vid att hantera kulturella skillnader. Skandinaver uppfattas överlag som självgående. Vi får ofta höra att vi svenskar är glada och trevliga, säger Anders Svensson.

 

Tog hjälp av Øresunddirekt

Däremot finns det en del skillnader på vilka arbets- och säkerhetsregler som gäller i de olika nordiska länderna. För den oinvigde kan det vara en del pappersarbete att hålla reda på.

– Vi tog hjälp av Øresunddirekt ganska omgående när vi fick uppdraget i Danmark. De hjälpte oss att boka ett möte med Skattestyrelsen, den danska motsvarigheten till Skatteverket, samt med Försäkringskassan och Skatteverket i Sverige, säger Patrik Karvonen.

Han ger ett exempel:

– I Danmark måste man i förväg registrera alla personer som ska utföra arbete på en byggarbetsplats i RUT-registret. I Danmark är det också viktigare att ha skriftliga avtal, muntliga avtal gäller inte på samma sätt som de gör i Sverige.

Här är Nordic installations tips för dig som vill in på den danska byggmarknaden:

  • Ta extern hjälp för att få koll på vilka regler som gäller. Ett möte med arbetsmiljöverket hjälper dig med allt från att få svar på säkerhetsfrågor till att göra en arbetsplatsanalys.
  • Øresunddirekt hjälper till att ordna möten med Skattestyrelsen, danska motsvarigheten till svenska Skatteverket, och Erhvervsstyrelsen.
  • Se alltid till att ha pappersarbetet ordnat. I Danmark får anställda utan rätt behörighet, registrering eller skyddsutrustning för byggarbetsplatsen böter vid en kontroll.

Facts

Nordic installation startade år 2002 i Löddeköpinge och installerar, reparerar, transporterar och utför service på rulltrappor och hissar samt utför alla typer av lyftuppdrag, tunggodshantering och industriflyttar. Byggbolaget utgår från Skåne, men har kunduppdrag i hela Sverige samt i Norge och Danmark.

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Öresunds­etablering en strategisk bro för Aspekta

PR-byrån Aspekta har under två decennier växt till att bli en av de ledande strategiska kommunikationsbolagen i Skåne. Sedan etableringen i Danmark är man även en del av Greater Copenhagen.

Vi stöds av