Inkomstskatt i Danmark

Senast uppdaterad 2024-01-09
Anställdas löneinkomst ska beskattas i det land där arbetet utförs. Det betyder att en anställd som utför sitt arbete i Danmark också beskattas där, även om personen bor i Sverige och även om arbetsgivaren är ett svenskt företag.
Skriv ut

Inkomstskattens fördelning 2024

  • Arbetsmarknadsbidrag (skatt) på 8%.
  • Kommunalskatten skiljer sig från kommun till kommun, men genomsnittet för kommunalskatt är 25% 2024.

Statlig skatt:

  • Bottenskatt: Belopp över grundavdraget på 49.700 DKK: 12,06%
  • Toppskatt: Belopp över 588.900 DKK (efter AM-bidrag): 15%

 

Vad ska du som arbetsgivare göra?

Har företaget anställda som dagligen pendlar mellan sitt arbete i Danmark och sin bostad i Sverige, ska du eller den anställde kontakta Skattestyrelsen. Där kan den anställde bland annat få danskt personnummer (CPR-nummer) och få hjälp med forskudsopgørelsen, när Skattestyrelsen har mottagit blankett 04.063 EN/DK, personbevis från Skatteverket och kopia på pass, svenskt ID-kort eller annan godkänd fotolegitimation (ej körkort) samt eventuellt äktenskapsbevis.

 

Om medarbetaren inte har ett danskt personnummer

På skat.dk kan medarbetaren använda onlineansökan och blankett 04.063 EN/DK. Om personen inte kan göra en ansökan online, kan blanketten användas och skickas elektroniskt via skat.dk eller via vanlig post till adressen som finns på blanketten. Kom ihåg att bifoga de dokument som efterfrågas.

Om blanketten skickas med e-post ska följande göras på skat.dk för att komma fram till Skattestyrelsens kontaktformulär (det går inte att använda eget mailprogram) för att skicka blanketten:

  • Eftersom medarbetaren ännu inte har ett danskt personnummer, klicka på "English", därefter "Contact" och sedan "Individuals".
  • Välj nu "Danish tax matters", och klicka därefter på "without logging on" för att komma till mail-sidan. 
  • Välj återigen "individuals" och sedan "Tax registration upon arrival to Denmark", välj slutligen "working temporarily in Denmark" och skicka in blanketten och dina inskannade dokument som bifogad fil. 

Skattestyrelsen - blankett 04.063 EN/DK

 

Om medarbetaren har ett personnummer

Har medarbetaren redan ett personnummer kan vederbörande logga in på skat.dk/tastselv och skicka materialet. 

 

Medarbetarens villkor

Har företaget anställda som bor och arbetar i Danmark handläggs dessa personer av Skattestyrelsen. En medarbetare som är bosatt i Sverige och pendlar till ett arbete på andra sidan sundet kan beskattas på två olika sätt. Personen blir automatiskt begränsat skattepliktig, men kan eventuellt få möjlighet att bli beskattad enligt gränsgångarregeln.

 

Skattestyrelsen är den danska skattemyndigheten

Information kring beskattning för den som bor i Sverige och arbetar i Danmark finns samlat på Skattestyrelsens hemsida.

Skat.dk: Skat i Øresundsregionen

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Hjälp och information för privatpersoner

På oresunddirekt.se finns offentlig information till privatpersoner som vill arbeta, studera eller flytta över sundet. Tipsa dina medarbetare!

 

 

Vi stöds av