Svensk tjänstebil i Danmark

Senast uppdaterad 2022-12-12
Svenska arbetsgivare som vill erbjuda svensk tjänstebil till anställda med bostad i Danmark, kan ansöka om att bilen undantas från danska registreringsavgifter, trots att den används även i Danmark. Ett krav är att bilen används för yrkesmässig trafik i störst utsträckning i arbetslandet, Sverige.
Skriv ut

Ansök om "afgiftsfritagelse" för svensk tjänstebil

Du som är svensk arbetsgivare och vill erbjuda en dansk bosatt medarbetare en svensk tjänstebil, ska ansöka om så kallad "afgiftsfritgelse" hos Motorstyrelsen i Danmark. Om ansökan beviljas betyder det att bilen undantas från danska registreringsavgifter.

Ansökan görs hos Motorstyrelsen via blankett 21.022. Till ansökningsblanketten ska bifogas en kopia av anställningskontraktet, en kopia av bilens registreringsbevis och /eller en kopia av leasingkontraktet där registreringsnummer eller chassinummer framgår.

Skat.dk -21.022

 

Krav för att få "afgiftsfritagelse"

Ett krav för att få "afgiftsfritagelse" är att du som arbetsgivare kan redovisa hur bilen har använts

  • yrkesmässigt utomlands
  • privat och yrkesmässigt i Danmark.


Uträkningen ska göras antingen utifrån antal dagar eller antal kilometer. Kravet för att ansökan ska godkännas är att den yrkesmässiga trafiken utomlands överstiger trafiken i Danmark. Om så är fallet är det valfritt i vilket land bilen är registrerad.

 

Tillståndet medtas i tjänstebilen

Om ansökan beviljas får den anställde ett intyg som visar att han/hon har rätt köra den svenska tjänstebilen privat i Danmark. Intyget ska förvaras i bilen och kunna visas upp vid kontroll. Det är också möjligt att ansöka om danska registreringsskyltar till den svenska tjänstebilen.

 

Ytterligare information

Vill du veta mer om befrielse från danska registreringsavgifter på en svensk tjänstebil kan du kontakta Skattestyrelsen i Danmark.

Skattestyrelsen

 

 

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Checklista - Etablera verksamhet i Danmark

Att etablera ett företag utomlands kräver att man är gott rustad med information om de regler som gäller i det aktuella landet.

I vår checklista har vi samlat information om vad du som har svenskt företag bör veta när du vill etablera dig i Danmark.

 

Vi stöds av