Privat pensionssparande i Danmark och Sverige

Senast uppdaterad 2021-05-06
Som arbetsgivare är det viktigt att informera den anställde om de villkor som gäller i arbetslandet, så att hon eller han kan fatta ett beslut om ett eventuellt privat sparande. Då den allmänna pensionen är betydligt lägre i Danmark än i Sverige, och även tjänstepensionen är något lägre än i Sverige blir det privata pensionssparandet viktigare för den som är anställd under danska villkor.
Skriv ut
Privat pensionssparande i Danmark

Offentlig dansk pension är betydligt lägre än den svenska och även tjänstepensionen är något lägre än i Sverige. Det betyder att det privata pensionssparandet blir viktigare för den som är anställd under danska villkor.

Informera den anställde

Som arbetsgivare är det viktigt att informera de anställda om de pensionsvillkor som finns med i anställningsavtalet. Den enskilde medarbetaren har då en chans att besluta om det är nödvändigt med ett privat pensionssparande vid sidan av den offentliga pensionen och en eventuell firmapension.

Olika former av pensionssparande

I Danmark kan man välja mellan tre olika former av privat pensionssparande; ”livspension”, "ratepension" eller "aldersopsparing". De största skillnaderna är hur utbetalningar sker, hur den beskattas, om den är avdragsgill och om det finns ett efterlevandeskydd.

Ytterligare information

Vill du veta mer om privat pensionssparande kan du kontakta Pensionsinfo.

Pensionsinfo

Skattestyrelsen kan besvara frågor som gäller avdragsrätten på de olika pensionerna.

Skattestyrelsens webbplats

Privat pensionssparande i Sverige

De allra flesta som har arbetat i Danmark är vana vid att pensionsspara privat. Som arbetsgivare är det viktigt att informera den anställde om de villkor som gäller i Sverige, så att hon eller han kan fatta ett beslut om ett eventuellt privat sparande.

 

Danskt eller svenskt sparande

Den som bor i Danmark och arbetar i Sverige kan välja att behålla ett eventuellt tidigare sparande i en dansk pensionsförsäkring.

Avdrag för danskt pensionssparande

Danmark och Sverige erkänner varandras pensionssystem. Det betyder att en pendlare som är bosatt i Danmark har rätt till avdrag för inbetalningar till det danska pensionssystemet i sin svenska deklaration, med de beloppsgränser som gäller för avdragen i Danmark. Förutsättningen är dock att den anställde inte betalar SINK-skatt i Sverige. Då medges inga avdrag.

Eget sparande

I Sverige finns framför allt två alternativ för privat sparande, investeringssparkonto eller kapitalförsäkring.  Sparande på investeringssparkonto (ISK) är ett alternativ för långsiktigt sparande. Ett annat alternativ är en kapitalförsäkring om du är i behov av försäkringsskydd och är beredd att betala för det.

Läs mer på Konsumentverkets webbplats

Ytterligare information

Vill du ha ytterligare information om privata alternativ bör du kontakta de olika banker som erbjuder privata pensionsförsäkringar eller läsa mer på Konsumentverkets webbplats. Vid frågor rörande avdragsrätt är det en god idé att vända sig till Skatteverket på Øresunddirekts informationscenter i Malmö.

Läs mer på Konsumentverkets webbplats

Øresunddirekts informationscenter

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Hjälp och information för privatpersoner

På oresunddirekt.se finns offentlig information till privatpersoner som vill arbeta, studera eller flytta över sundet. Tipsa dina medarbetare!

 

 

Lars hjälper dig genom den danska pensionsdjungeln

Øresundsexperten Lars Hjorth är specialiserad på pension för dansk-svenska gränspendlare och hjälper svenska företag finna effektiva pensionslösningar för sina anställda. De två länders pensionssystem kan ofta vara något klurig, varför det kan vara en god idé att söka professionell rådgivning.

Vi stöds av