Graviditet och föräldraledighet i Danmark och Sverige

Senast uppdaterad 2024-01-25
Reglerna för föräldraledighet skiljer sig åt mellan Sverige och Danmark.
Skriv ut

För anställda som jobbar i Danmark och är socialförsäkrade där, gäller danska regler för föräldraledighet. Anställda som utför sitt arbete i Sverige är socialförsäkrade i Sverige, även om de bor i Danmark. Det betyder att de också har rätt till föräldraledighet enligt svenska regler. I en familj där ena föräldern arbetar i Sverige och den andra i Danmark, tillämpar man ett system för avräkning av föräldraledigheten.

 

Regler för föräldrar till barn födda före 2 augusti 2022

Föräldraledighet för anställda i Danmark

Besked om graviditet och föräldraledighet

Som arbetsgivare har du rätt att få besked om din anställdes graviditet och kommande föräldraledighet senast tre månader innan beräknad födsel. För en anställd vars partner ska föda barn måste besked lämnas senast fyra veckor innan förväntad födsel.

Senast åtta veckor efter barnets födsel måste den anställde lämna besked hur lång ledigheten förväntas bli.

 

Rätt till föräldraledighet

Som anställd i Danmark har vardera föräldern rätt till 24 veckors föräldraledighet. Detta gäller under förutsättning att båda föräldrarna är socialförsäkrade i Danmark. Före barnets födelse har mamman rätt till 4 veckors föräldraledighet med föräldrapenning.

Om det endast är en förälder som är socialförsäkrad i Danmark så har den rätt till 24 veckor. Föräldern, som är socialförsäkrad i Danmark, kan ansöka om upp till 13 extra veckors ledighet med ersättning om det kan dokumenteras att den andre föräldern inte har rätt till motsvarande föräldrapenning för samma tid i det andra landet.

Föräldrapenning består alltså av:

  • Mammans fyra veckor före födseln: 4
  • Mammans veckor: 24
  • Pappans veckor: 24 (varav 2 veckor ska tas ut inom 10 veckor från barnets födelse) 

Föräldrarna kan också välja att förlänga perioden med föräldrapenning genom att ta ut ett mindre belopp varje månad. Var då uppmärksam på att det påverkar avräkningen av dagarna i det andra landet.  

Det finns också möjlighet att arbeta deltid och förlänga ledigheten, med motsvarigheten till den arbetade tiden.

Läs mera om reglerna för barsel på borger.de

Föräldraledighet för anställda i Danmark vars partner arbetar i Sverige

I en familj där ena föräldern arbetar i Sverige och den andra i Danmark, tillämpar man ett system för avräkning av föräldraledigheten. Den som arbetar i Sverige har rätt till föräldraledighet enligt svenska regler, medan den som arbetar i Danmark har rätt till föräldraledighet enligt danska regler.

Den förälder som börjar med att ta ut föräldraledighet måste dokumentera hur mycket ledighet som har tagits ut, så att det andra landet kan avräkna dagarna. Myndigheten gör sedan en beräkning av hur mycket föräldraledighet som partnern har rätt till i det andra landet.

Vad ska arbetsgivaren göra?

Ta kontakt med en arbetsgivarorganisation i Danmark, som kan ge vägledning om vilka avtal du som arbetsgivare bör skriva med dina anställda.

Du som arbetsgivare ska anmäla din anställdes frånvaron via NemRefusion till Udbetaling Danmark.

Läs mer på virk.dk

 

 

Ytterligare information

Kontakta Försäkringskassan på Øresunddirekt i Malmö, tel: +46(0)40-17 64 15 och den danska myndigheten Udbetaling Danmark för ytterligare information om föräldraledighet. Du kan också läsa mer på Startvækst.

Försäkringskassan - föräldraledighet

 

Øresunddirekts informationscenter

 

Borger.dk - barsel

 

Virk.dk - Din medarbejder skal på barsel eller orlov

 

Föräldraledighet för anställda i Sverige

Anställda som utför sitt arbete i Sverige är socialförsäkrade i Sverige, även om de bor i Danmark. Det betyder att de också har rätt till föräldraledighet enligt svenska regler.

Föräldraledighet enligt svenska regler

En medarbetare som bor i Danmark men arbetar i Sverige har rätt till föräldraledighet i Sverige. Det vill säga totalt 480 dagars föräldraledighet. 60 dagar kan tas ut av modern före barnets födsel. 390 av dagarna ersätts på sjukpenningnivå. Sjukpenningnivån beräknas av Försäkringskassan och är knappt 80% av inkomsten. Detta är dock villkorat att föräldern har arbetat 240 dagar i en sammanhängande period innan föräldraledigheten. För 90 utav de 480 dagarna utbetalas den lägsta ersättningen på 180 SEK brutto per dag.

Om den anställde har arbetat mindre än 240 dagar sammanhängande innan föräldraledigheten utbetalas istället 250 SEK om dagen de första 180 dagarna och därefter utbetalas ersättning på sjukpenningnivå.


Under barnets första levnadsår kan föräldrarna ta 30 dagar föräldraledighet med ersättning samtidigt för samma barn. Dessa kallas dubbeldagar.

 

Ytterligare information

Försäkringskassan på Øresunddirekt i Malmö kan svara på frågor om svensk föräldraledighet och hur en eventuell avräkning går till. Kontakt: +46 (0)40- 17 64 15.

Øresunddirekts informationscenter i Malmö

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Hjälp och information för privatpersoner

På oresunddirekt.se finns offentlig information till privatpersoner som vill arbeta, studera eller flytta över sundet. Tipsa dina medarbetare!

 

 

Öresundsexpert hjälper med dansk-svenska skatteregler

Som utbildad jurist, erfaren skatteexpert och född i Sverige är Christina Brink en naturlig Öresundsexpert. Med uppbackning från KPMG kan Christina och hennes kollegor besvara frågor om beskattning, moms och socialförsäkring i Öresundsregionen.

Vi stöds av