Spørgsmål: Vad behöver jag tänka på om jag vill ta uppdrag i Danmark?

Hej! Jag har ett eget företag med fem anställda som erbjuder inredningsdesign, och vi är specialiserade på styling inför lägenhetsvisningar. Jag har fått några förfrågningar från danska kunder. Vad behöver jag tänka på om jag vill ta uppdrag i Danmark?

Svar

den 10 oktober 2023
Skatt och moms

Hej,

För att ta uppdrag i Danmark så är det viktigt att du får avklarat om ditt företag och dina anställda blir skattskyldiga i Danmark av inkomster från den verksamhet som företaget bedriver i Danmark. 

Ett svenskt företag som bedriver verksamhet i Danmark, kan bli skattskyldig oavsett om bolaget är registrerat i Danmark eller inte. Blir företaget skattskyldigt i Danmark, så får företaget en inte blott en bolagsskatteskyldighet, men också arbetsgivarskyldigheter i Danmark. Dessutom blir medarbetarna skattskyldiga i Danmark för den del av lönen som hänför sig till arbetet i Danmark.

För de anställda ska man komma ihåg att skattskyldigheten beräknas enligt de danska skattereglerne, vilket betyder att evt. personalförmåner beskattas enligt danska skatteregler. 

Skattskyldigheten i Danmark påverkar också vad både företaget men också medarbetarna ska deklarera av inkomster/utgifter i både Sverige och Danmark. 

Reglerne om när ett företag blir skattskyldig i Danmark (får skattemässigt fast driftsställe), är en mycket komplicerad skattemässig värdering, och det beror väldigt mycket på de konkreta förhållanden som gäller för just ditt företag. Därför är det mitt råd att du kontaktar en rådgivare för att få information om ditt företags specifika skyldigheter, men också att du får information om medarbetarnas skyldigheter i Danmark. 

Dessutom är det alltid en god idé att ha medarbetarnas socialförsäkringsdokumentation på plats (A1 attest) när man har medarbetare som arbetar på båda sidor av Öresund. 


Med vänliga hälsningar

Christina Brink

Vi stöds av