Här kan du läsa alla tidigare frågor och svar
Hej, Jag skulle vilja veta om man som svensk medborgare med danskt CPR nummer kan starta ett danskt holdingbolag? Jag har fått möjlighet att bli 10% delägare i ett nystartat danskt aktiebolag (ApS), och övriga delägare (danska medborgare) planerar att starta holdingbolag. Men jag är osäker på vilka möjligheter jag har och var jag kan ta reda på reglerna kortfattat och enkelt förklarat. Jag är idag anställd i företaget, jag bor i Sverige och skattar i Sverige (gamle grænsegængerregler).
Hej, vi har anställda i vårt danska företag, men vi har lite svårt att greppa den nya ferielagen, är detta något man kan få hjälp med? framförallt övergångsordningen.
Anvendes ”discovery-processer” (som kendt fra USA) i danske retssager?
Skal man som advokat i Danmark fremlægge en fuldmagt fra sin klient for at indlede retssag?
Hvordan beregnes sagsomkostninger i en dansk retssag?
Hej! Jag har lämnat ett anbud på ett byggprojekt i Danmark som är renovering/byggnation av en restaurang i Köpenhamn. Detta projekt beräknas ta ca 2 månader att slutföra. Behöver jag registrera min verksamhet hos någon myndighet i Danmark? Jag har även en person som är permanent bosatt i Spanien (ej medborgare i Spanien) som jag har tänkta att projektanställa i detta projekt. Kan denna person åka med mig och arbete i mitt mitt företag och arbeta med detta projekt i Danmark? Tack på förhand.
Hej, Vi är ett svenskt AB som tänker hyra en kontorsplats i Aarhus där vi kommer ha vårt utvecklingskontor. Till en början blir det inga intäkter där men det är vårt mål. Vi kommer ha en svensk medborgare och en dansk medborgare anställda där. Vi har förstått att vi skall kontakta Erhvervstyrelsen för registrering av filial och vara momsregistrerade och registrerade som arbetsgivare. Men kan filialen ligga under vårt svenska AB eller bokföras och redovisas där eller måste vi redovisa till danska myndigheter mer med deklaration mm.
Hej, Vi har startat ett A/S i Danmark sedan ett halvår tillbaka och har nu även startat ett svenskt AB som dotterbolag till A/S. Vi är 5 personer, 1 svensk och 4 danskar som alla har lika delar ägarskap i A/S. När vi nu försöker öppna ett svensk bankkonto med bankgiro för att fakturera etc från ett svenskt bokföringsprogram, från vårt AB så är det ingen bank som kan göra detta som vi har pratat med pga att de påstår att de inte kan göra bakgrundskontroll på våra danska delägare. Vi har pratat med Handelsbanken, Länsförsäkringar och DanskeBank. Är det verkligen såhär eller finns det något sätt öppna ett bankkonto och BG hos en svensk bank. Någon bank ni kan rekommendera, erfarenheter etc?
Hej. Kan vi som danskt företag som fakturerar svenska kunder, skicka de obetalda fakturorna vidare till Kronofogden? Hittills har vi använt oss utav danskt inkassobolag och det står på Kronofogdens hemsida att danska bolag inte kan ansöka om europeiskt betalningsföreläggande. Vet ej om jag förstått det hela rätt.
Jag är idag anställd i Sverige och veckopendlar till min hustru i Danmark. Jag planerar att flytta till Danmark och samtidigt starta en konsultverksamhet där huvuduppdraget blir att representera ett bolag utanför EU/EES på den Europeiska marknaden. Affärer kommer endast förmedlas, dvs. varor skickas från det utländska bolaget direkt till kund och fakturering sker direkt mellan slutkund och det utländska bolaget och inga transaktioner för detta passerar mitt nya bolag. Ekonomiska risken för bolaget bedöms därför som låg och ingen extern finansiering kommer krävas. Omfattningen beräknas till ca 80%, utöver detta kommer jag ha enstaka konsultuppdrag från andra svenska bolag. Jag planerar att ha en danskregistrerad bil på firman som också kan användas privat. Är det en risk att detta kan anses som ett anställningsförhållande med 80% från en kund? Är någon företagsform bättre än annan mot ovan bakgrund? Tack
Hej! Jag företräder ett svenskt bolag med produktion och försäljning i Sverige. Beslut är taget om att vi ska expandera med försäljning i egen regi i Danmark. Satsningen innebär att vi ska anställa två säljare, en stationerad i västra Danmark (säljare som bor och arbetar i Danmark) samt en säljare som bearbetar Köpenhamnsområdet (kan bo i Malmö alt. Köpenhamn). Vad ska vi tänka på? Behöver vi registrera vår danska verksamhet någonstans? Vi tänker inte starta bolag i Danmark "bara" bedriva verksamhet där. Skiljer det något om man bor i Sverige och arbetar i Danmark jämfört med om man både är boende och arbetar i Danmark? Jag tänker på arbetsgivaravgifter, pensionsupplägg, bolagsskatt, moms etc. Tacksam för svar!
Hej, Jag har en dansk anställd i vår danska filial och kommer ev att erbjuda arbete i Sverige. Jag undrar hur Ni vanligtvis råder för eller vill informera mig om var jag bäst kan hitta hjälp för att räkna om befintlig dansk lön till en svensk lön.
Hej! Vi funderar på att starta en filial i Danmark. Om vi skulle anställa en dansk medborgare och ge honom 40 000 DKK i månadslön, vad tillkommer mer i lönekostnad för arbetsgivaren då? Jag tänker på sociala avgifter pension löneskatt osv - det vore intressant att se hela kostnaden.
Hej, vi har en dansk man anställd i vårt svenska företag, och han arbetar uteslutande i Danmark, och betalar själv skatt/arbetsgivaravgifter i Danmark. Nu är han sjukskriven (ej Corona) och vi försöker anmäla detta till danska NemRefusion, så att han kan få sjukpenning från sin kommun efter att vi betalat hans lön de första 30 dagarna. Problemet är att vi inte kan logga in i NemRefusion, och de hänvisar oss till kommunen. Där informerar de om att man inte kan anmäla sjukdom via pappersblankett, utan uteslutande måste använda NemRefusion. Hur kan vi gå tillväga?
Vi har försökt läsa på om avtal i danmark och om det finns något motsvarande kollektivavtal i Sverige. Det hade varit skönt att ha ett standardavtal att kunna utgå ifrån. Har ni koll på vad för avtal och anställningsform som är vanligast i serviceyrken i Köpenhamn?
Hej, Vi har ett kontrakt med ett danskt företag som gick i konkurs redan innan Covid-19 inträffade. Min fråga är vad som gäller med vårt avtal med det danska bolaget. Blir detta automatiskt upplöst iom konkursen eller har vi numera ett avtal med det danska konkursboet? Eftersom vi via vår danska partner har projekt ute i världen vill jag inte riskera att vi gör några felsteg rent juridiskt. Tack på förhand
Vi har nyligen registrerat ett Aps som dotterbolag till vårt svenska holdingbolag. Nu är det dags att börja jobba på att anställa, och då måste vi upprätta danska anställningsavtal. Finns det hjälp att få av er med hur det avtalet ska se ut?
Vi är ett svanskt företag som har fått ett uppdrag i Danmark. Uppdraget är kortare än 6 månader men jag har förstått att man måste anmäla sig till Virk.dk. Vad behöver jag för blamkett för att göra det? Vad behöver vi göra mer?
Jag fundera på hur jag kan öppna mitt eget företag. Det är några grejer i Sverige som jag vill köpa direkt från firman och sälja i Danmark eftersom detta produkt inte försäljas i Danmark, och kunderna önskar detta. Jag tänkte kanske online handeln, så jag kan skickar produkterna till kunderna i Danmark. Är detta möjligt, om ja hur fungera det med ett svensk företag som har sina kunder i Danmark. Ser fram emot svar från er.
Hej, Jeg er svensk, bosat i Danmark, og har et holdingselskab i Danmark der ejer et driftselskab i Sverige. Hvordan er mine skattemæssige forpliktelser i Sverige og Danmark, ift at flytte kapital fra det svenske driftselskabet til det danske holdselskabet?
Hur bindande är ett skriven avtal med förutbestämda priser på avtalet? Finns det rum för att förhandla dessa priser därefter, är det ett praxis att förhandla om priser när avtalet är påskriven? Tack
Vi har en svensk detaljhandel i Helsingborg med en tillhörande webshop. Vi har på grund af vår placering i Helsingborg en del danska kunder. Många af våra kunder önskar att handla via vår webshop, när de kommer hem till Danmark. Men vilka regler gäller för shopping på nätet i Danmark? Jag letar efter generella regler för shopping på nätet, som man i Sverige kan hitta hos www.Hallåkonsument.se Det skulle vara väldigt bra, om vi kan berätta för våra danska kunder var de kan hitta de danska reglerna. Jag har också hört, att det finns en ekonomisk begränsning på, hur mycket man som svenskt företag får omsätta i Danmark, innan man ska betala skatt och liknande i Danmark. Jag hoppas att ni kan hjälpa oss med generell information om dessa frågor.
Jag behöver veta allt vad jag som företagare ska ta tag i och tänka på när jag hoppar på ett projekt som underentreprenör i fiberbranchen i Köpenhamn. Det kommer att löpa flera år framöver och jag kommer ha anställda från Sverige som ska arbeta där (pendla el ligga ute i veckorna)
Vi tänkte starta en filial i Danmark. Den som kommer vara ansvarig för vår Danska verksamhet vill bo kvar i Malmö och ha svensk lön. Hon/han kommer förmodligen vara vår enda anställda som jobbar mot Danmark under 6 mån framåt. Skulle det funka att göra så?
Vi har en underleverantör (registrerad med CVR-nummer) som skickat en faktura till oss (svenskt företag). I Sverige kontrollerar vi alltid att fåra leverantörer har F-skattsedel. Hur kan vi kontrollera så att fakturan är skickad från ett företag som sköter sina skatteinbetalningar så att vi inte riskerar att behove betala skatter (sociala avgifter) I Sverige för tjänsten. Ser fram emot ert svar!
Jag är anställd i Danmark, och kommer erbjudas firmabil i april. Jag bor i Sverige. Är det något speciellt jag ska tänka på i samband med detta. Finns det några speciella regler kopplad till att jag bor i Sverige och får firmabil av min danska arbetsgivare?
Hej!, Jag är fast anställd och arbetar heltid i Danmark, snart ska min sambo vara hemma sjukskriven. Vilka rättigheter har jag att vara hemma passa mina barn (2 barn som går i förskola) Går det exempelvis få kortare arbetsdag så jag kan lämna och hämta de från förskolan under de två veckorna. Normalt sett kommer jag hem efter förskolan stängt.
Vad gäller för etablering av privat sjukvård i Danmark.
Jag bor i Malmö och har et Holdingselskab ApS i Danmark och det äger 50% av ett driftbolag ApS i Danmark. Hur fungerar beskattningen av utdelning från Holdingselskabet? Vi betalar från driftselskabet bolagsskatt i Danmark och min del av överskottet förs sen över till mitt holdingselskab. Är det den danska sats på 110K som kan tas ut, eller er det den svenska på 160k? Jag är gift. Hur sätts skattesatsen efter det? Min lön beskattas i Danmark och jag är socialförsäkrad där. Tacksam för svar!
Finns det något sätt att kompensera våra Danska anställda på ett bra sätt. Vi vill ge våra anställda friskvårdsbidrag. I Sverige är det ju skattefritt men inte I Danmark. Vad kan vi erbjuda våra anställda I Danmark som är likvärdigt?
Vi har ett danskt dotterbolag med två anställda servicetekniker som reser mycket till kundsiter. Vilket danskt kollektivavtal ska de följa? Kan vi få tillgång till avtalet som de ska följa?
Ska man lägga moms på fakturan om man i sitt svenska bolag utför en tjänst (konsultarvode) i Sverige åt ett danskt bolag?
Jag bor i Köpenhamn och har ett svenskt aktiebolag. Jag arbetar som konsult och säljer tjänster till Sverige och svenska företag. Bolaget har fast driftställe i Danmark (hemmakontor) enligt avgörelse från Skat. Bolaget kommer därmed beskattas i Danmark och är bokföringsskyldig i Danmark. Bolaget är även skattskyldigt i Sverige för eventuell sådan verksamhet som utförs från fast driftställe i Sverige. Bolaget är även bokföringsskyldigt i Danmark. Bolaget är momspliktigt i Sverige. Jag har lärt mig en del om hur det fungerar med ett svenskt bolag med fast driftställe i Danmark, men har några frågor. 1. Hur fungerar det med att vara bokföringsskyldig i både Danmark och Sverige? Vilka skyldigheter har jag som bolag och ägare? 2. Finns det andra saker som jag bör tänka på i min situation med svenskt bolag i Danmark och där arbete utförs i Danmark men tjänsterna säljs till svenska kunder? 3. Finns det fördelar med att istället starta ett danskt ApS? Tack på förhand.
Jag är svensk medborgare men bor I DK och har egen firma inom konsultbranchen och har gjort så sedan 2003,. Nu har jag uppdrag för en svensk verksamhet och arbetet utförs på plats I sverige. Jag veckopendlar mellan SE och DK. Mitt kontrakt löper på ett år tillsvidare , vad innebär detta för mig , hur skall jag förhålla mig till 183 dagars regeln?
Vi är ett svenskt företag som har distributionsrätten inom Norden för kemikalier tillverkade i Tyskland. Behöver vi ha ett danskt CVR nummer om vi: - säljer direkt mot slutkund (företag) i Danmark? -Om vi säljer till ett danskt företag som säljer vildare i och Danmark?
Oklart om vad som verkligen gäller för vårt danska bolag. Vår verksamhet i DK är ett A/S. Anställda är inom handel/kontor. Inget särskilt om sjukdom är skrivet i respektive anställningsavtal. Vårt bolag har Sygedagspengeforsikring. Vid anställds sjukdom vad gäller? 1. Hur länge från första sjukdagen måste vi betala sjuklön? 2. Vad ersätter staten? 3. Vad ersätter sygedagsforsikringen ?
Vårt företag har fått förfrågan om att montera Installationsgolv i datorhallar i Danmark, frågan är hur vi ska hantera momsen?
Vi har en anställd i Köpenhamn som har fått inskrivet i sitt avtal att arbetstiden är 40 timmar per vecka, fast det egentligen ska vara 37 timmar per vecka. Denna lösning blev efter en löneförhandling där lösningen blev för att få den lönen som personen ville ha att chefen höjde antal arbetstimmar med 3 timmar per vecka. Är det ok att göra en sådan lösning ?
Jeg har en svensk arbejdsgiver, som indbetaler på en svensk pensionsordning for mig. Hele min arbejdstid er i Danmark, og jeg betaler derfor indkomstskat til Danmark. Nu er jeg blevet opkrævet restskat vedrørende selvangivelsen for 2016. Ifølge Skat skal jeg betale indkomstskat af den del af pensionsindbetalingerne i Sverige, der overstiger 52.400 DKK. pga. "rateloftet". Det forstår jeg ikke, for min svenske pensionsordning er en livsvarig pension, og hvordan kan Skat så anvende reglerne om rateloft? På forhånd tak for svaret!
Vi er en dansk virksomhed, som har nogle svenske medarbejdere ansat. De bor i Sverige og kører hver dag over broen. Som led i deres ansættelse er de indmeldt i vores obligatoriske pensionsordning i Danmark. De spørger os i den forbindelse, om de bør ansøge om fritagelse for dansk pensionsafkastskat (PAL-skat)? På forhånd tak!
Jag är redovisningskonsult åt ett svensk företag som bedriver försäljning till företag och privatpersoner genom webbshop. Företaget har nyligen etablerat en dansk webshop och för att kunna göra inköp kräver danska grossister att företaget skaffar sig ett CVR-nummer. Man kommer inte ha något fast driftställe i Danmark och heller ingen personal i Danmark. Jag förstår det som att företaget behöver registrera sig hos Ehrvervsstyrelsen. Eventuellt RUT? Något annat man behöver tänka på?
Hej, Vi är ett företag i Malmö som tar hem kaffe från Peru, som till viss del skall säljas vidare till företag i Danmark, Var är det för avgifter eller/och punktskatter som gäller? hur skall dessa räknas och betalas etc, Tacksam för utförlig information om detta, Tack
Jag skulle vilja öppna ett Enkeltmandsvirksomhed företag i Danmark då jag vill börja göra arbeten i Danmark och i Sverige, fördelarna med att öppna detta i Danmark vägde över att bli enskild näringsidkare i Sverige. Vidare så är jag bosatt i Malmö och därför har jag ett antal frågor. Fråga 1. Måste jag skriva mig i Danmark (mantalskriva sig där och bli utflyttad från Sverige) för att kunna öppna ett Enkeltmandsvirksomhed företag? Eller kan man få ett danskt personnummer genom att ha en boxadress där? 2. Kostnader Vad är det för kostnader för att öppna ett Enkeltmandsvirksomhed företag? Tacksam för Svar!
Har en anställd som är sjukskriven på heltid. I vanliga fall när hon jobbar får hon fast månadslön varje månad och även en rörlig del som baseras på antalet arbetade timmar månaden innan. När vi ska ersätta de anställda även under sjukskrivning är vi då endast skyldiga att betala den fasta lönen och kan exkludera rörliga delar som är baserade på arbetad tid? Behöver förstå vad vi som arbetsgivare är skyldiga att betala I dessa situationer.
Hej! jag vill ha hjälpa om jag statar företag i Danmark men vill bor kvar i Sverige.Hur kan jag få nummer CPR och kan ha register betala skatt och moms
Vi är ett svenskt bolag som säljer till bla Danmark. Vi vill nu expandera och har planer på att anställa en dansk medborgare att jobba åt oss som säljare i Danmark. Kan vi tillhandahålla en svensk bil som han använder i Danmark? eller måste vi ha en danskregistrerad bil och är det isåfall mest fördelaktigt att köpa en bil eller leasa en bil? Tex i sverige så är ju halva momsen avdragsgill om det är en transportbil som leasas Navn: Per Ekman Email: per@imazo.se
Vilka regler finns det om jag vill göra mobil mat försäljning på andra sidan sundet? Jag vill sälja baguette till morgen resande nära tågstationen på båda svensk och dansk sida.
Till vilka myndigheter i Danmark anmäler ett svenskt företag som har startat business i Köpenhamn sina nyanställda från och med den 1 september i år? Detta så att bland annat skatter betalas på ett korrekt sätt.
Hej! Vilka registreringar krävs för ett svenskt bolag utan någon form av etablering i Danmark som vill registrera sig som arbetsgivare i Danmark och därmed betala in prel.skatt och sociala avgifter i Danmark´?
Hej, vi är ett bemanningsföretag etablerade i sverige och har fått en förfrågan om att bemanna ett hotell i köpenhamn. Måste vi etablera ett företag i danmark eller kan vi anställa personal i vårt svenska bolag och ändå vara verksamma i danmark ? Navn: Lars Manberger Email: lars@lawema.se
jag är erbjuden 4 månaders job i Danmark med timlön som anställd konstnär. Jag är egenföretagare i Sverige och vill istället fakturera. För att kunna räkna ut vad jag skall begära i timpenning vill jag veta hur mycket den danska arbetsgivaravgiften är. I Sverige är det ju ca 31%, i Danmark har jag lästa att det skall vara mycket mindre, men inte hittat hur många procent. tack för hjälpen.
Håber I kan hjælpe mig at klargøre hvad som gælder for arbejdstager og arbejdsgiver i scenariet nedenfor: Ansat X bor i Sverige og har et arbejde hos sin svenske arbejdsgiver A som udgør 60% af personens samlede arbejdstid per uge. Udover det tager ansat A et job hos den danske arbejdsgiver B som kommer til at udgøre 40% af den samlede arbejdstid. Arbejdsgiver B (privat arbejdsgiver) har ingenting med arbejdsgiver A at gøre. Arbejdsgiver B har heller ikke nogen filial i Sverige. Om jeg forstår reglerne korrekt så kommer den ansatte X til at være omfattet af den svenske socialforsikring efter som minium 25% af arbejdet udføres i bopælslandet. Videre står det at den danske arbejdsgiver skal betale ca 20% på den ansattes løn til den svenske stat i arbejdsgiverafgifter (sociale afgifter) Er dette korrekt opfattet? Hvis den ansatte i stedet fakturerer sine timer til den danske arbejdsgiver (som en konsulent) via den ansattes eget selskab i Sverige skal arbejdsgiveren så stadig betale arbejdsgiverafgift til den svenske stat? Eller bliver det da i så fald den ansattes ansvar at gøre det når/hvis han hæver sin løn ud af sit eget svenske selskab. På forhånd tak
Ett Svenskt företag (AB) vill tillhandahålla en förmånsbil till en danske säljare som är bosatt i Danmark och jobbar i Danmark, betalar skatt osv i Danmark. Är det möjligt och i så fall hur kan det genomföras?
Jag äger ett svenskt AB som i sin tur äger ett danskt APs till en tredjedel. Jag är vd i det danska bolaget. Ska jag låta det svenska bolaget fakturera mina timmar - arbetet sker dels i Sverige och i Danmark. Och därefter ta ut lön i Sverige. Eller ska jag ta ut lön i Danmark. Jag arbetar ung till 50% för det danska bolaget och resten i det svenska. Vad är optimalt att göra?
Vi har en anställd som bor och arbetar i DK. Vi har inget registrerat företag i DK så han är anställd på kontrakt i Sverige. Hur gäller reglerna med traktamente/utlägg för honom?
Vi har startat ett A/S i Danmark och har blivit momsregistrerade. Vi har dock inte fått någon närmare information om vilka regler som gäller, hur momsblankett ser ut och hur den fylls i. Kan ni hjälpa oss med detta?
Vilket är det lägsta kapitalkravet i ett aktiebolag/privat aktiebolag?
Med hur kort varsel kan den som hyr en företagslägenhet säga upp avtalet?
Är ett avtal som skickats via e-mail bindande för båda parterna?
Hur ska en anställd göra om den blir sjuk under semestern? Vad gäller i Danmark och vad ska jag som arbetsgivare tänka på?
Øresunddirektbusiness.se använder cookies för statistik och optimering av innehåll. Obs! Använd en uppdaterad version av din browser, för den bästa upplevelsen av hemsidan.