Dansk tjänstebil

Senast uppdaterad 2021-12-09
Som svensk företagare med avdelning i Danmark kan du välja att köpa eller leasa dansk tjänstebil till dina anställda. Därmed gäller danska regler för beskattning. I vissa fall kan det även vara möjligt att anskaffa sina svenska anställda en svensk tjänstebil.
Skriv ut

Dansk tjänstebil beskattas enligt danska regler

När du köper eller leasar en dansk tjänstebil ("firmabil", "fri bil") till en anställd ska den beskattas enligt danska regler.

Läs mer i vår artikel - Skatt av tjänstebil

Fri bil betyder att du ställer en bil till förfogande för den anställde som denne kan använda både i tjänsten och privat. Arbetsgivare som erbjuder sina anställda fri bil ska dra av AM-bidrag och A-skatt på värdet av fri bil.

Om den anställde väljer att använda egen bil, kan personen välja att få så kallad "skattefri kørselsgodtgørelse". Vilket alternativ som passar bäst och är mest lönsamt går att räkna på. 

SKAT - kørselsgodtgørelse

 

Registering av tjänstebil i Danmark

Alla danska bilar och andra motorfordon ska registreras. Det sker vanligtvis hos bilförsäljaren på uppdrag av Motorstyrelsen.

 

Svensk tjänstebil - bara om den anställde bor i Sverige

I vissa fall är det möjligt för en arbetsgivare att erbjuda sina anställda en utländsk firmabil och därmed inte betala danska registreringsavgifter. Detta gäller endast anställda som bor i utlandet, exempelvis Sverige. För mer information om reglerna kontakta Motorstyrelsen.

Skat.dk - fri bil til dine ansatte

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Checklista - Etablera verksamhet i Danmark

Att etablera ett företag utomlands kräver att man är gott rustad med information om de regler som gäller i det aktuella landet.

I vår checklista har vi samlat information om vad du som har svenskt företag bör veta när du vill etablera dig i Danmark.

 

Vi stöds av