Starta e-handel i Danmark

Senast uppdaterad 2022-03-04
Om du redan har en svensk webbutik, så är kanske inte steget så långt till att öppna upp en dansk motsvarighet. Likhet i språk och beteenden, EU-medlemskap och en kulturell gemenskap är fördelar som kommer underlätta din expansion in på den danska marknaden och en stor potentiell kundgrupp väntar på andra sidan gränsen. Men det finns en del saker du ska vara uppmärksam på.
Skriv ut
Skapa en e-handel som är anpassad för Danmark

Se till att du anpassar din webbutik så att den passar de danska kunderna. Några tips:

 

  • För dina danska kunder är det viktigt att sidan finns på danska och med priser i dansk valuta. Många vill gärna betala med det inhemska Dankortet, eller den danska mobilbetalningslösningen Mobile Pay.

 

  • Att registrera en lokal .dk-domän är ett billigt alternativ att säkerställa trafik till er webbutik genom sökmotorer och jämförelsesajter. Det finns flera aktörer där du kan registrera .dk-domäner.

 

  • Danskar är generellt sett mer obenägna att lämna ut sitt personnummer (CPR-nummer) så undvik att ha det som krav om möjligt.
Registrering

Som svenskt företag behöver du inte etablera dig och ha ett fast driftsställe i Danmark för att kunna göra affärer där. Men du ska vara uppmärksam på att för försäljning av vissa produkter krävs en registrering hos danska Skattestyrelsen och det finns särskilda bestämmelser för försäljning av ett antal olika varor som exempelvis livsmedel, alkohol, snus, läkemedel och vapen som du måste följa. För vissa varugrupper så som konsumentprodukter, livsmedel och textilvaror finns dessutom olika typer av produktkrav som du bör ha koll på.

 

Läs mer om de olika lagarna och vad de innebär på Virk.dk

 

Momsregistrering

Vid försäljning till privatkunder erläggs momsen i Sverige. Vid försäljning till danska privatkunder som inte är momsregistrerade behöver man dock hålla koll på det så kallade tröskelvärdet, vid vilket du som svensk e-handlare blir momsregistreringspliktig i Danmark.

Från och med 1 juli 2021 har alla EU-länder en gemensam omsättningströskel. Omsättningströskeln är 99.680 kr och gäller för försäljning av bl.a. elektroniska tjänster.

Säljer du för ett belopp som understiger omsättningströskeln redovisar du moms på försäljningen i det land där du är etablerad. Överstigs omsättningströskeln ska försäljningen istället beskattas och redovisas med den momssats som gäller i landet där köparen finns.

 

Läs mer på Skatteverkets hemsida

 

Läs mer om moms i vår artikel Momsregistrering i Danmark

Överväg fördelarna med en dansk filial av ert svenska bolag

Lokal etablering behövs ofta inte för svenska e-handlare som säljer till Danmark, men kan vara bra om du ser satsningen långsiktigt.

Om du vill kunna erbjuda dina danska kunder att betala med Dankort och MobilePay krävs det att du har ett danskt organisationsnummer och en dansk adress. En väg för att kunna få detta är att öppna en dansk filial av ert svenska bolag.

 

Läs mer om val av bolagsform i vår artikel Val av företagsform

Konsumenträtt

Vid försäljning till privatpersoner i Danmark måste du precis som i Sverige följa olika typer av regler kring vilken information som ska lämnas till kunden. Det gäller bland annat ånger- och returrätt, lagring av persondata, reklamationer, marknadsföring och garantier.

 

Läs Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens guide till den danska konsumentköpslagen

Skaffa e-mærket – en certifiering för trygg och säker e-handel

E- mærket är en certificering för danska webbshoppar, som ska försäkra kunderna om en säker handel. För att få använda sig av e-mærket krävs att man uppfyller ett antal krav.

 

Läs mer på emaerket.dk

Checklista - Etablera verksamhet i Danmark

Att etablera ett företag utomlands kräver att man är gott rustad med information om de regler som gäller i det aktuella landet.

I vår checklista har vi samlat information om vad du som har svenskt företag bör veta när du vill etablera dig i Danmark.

 

Checklista - Försäljning och handel i Danmark

Vill du sälja varor eller tjänster i Danmark? 

I vår checklista hittar du information om allt från registrering-, skatt-, personal- och andra regler som är viktiga att ha koll på.

 

Vi kan hjälpa dig

Du kan få konstnadfri hjälp med dina frågor om att etablera sig eller att driva företag på andra sidan Öresund.

Vi erbjuder följande möjligheter:

Vi stöds av