Möt Öresundsvägledaren: Hetty Lindell från NyföretagarCentrum

D. 0001-01-01
Om du och ditt företag planerar att starta eller redan driver företag över sundet, kan det vara nyttigt med vägledning från experter med kunskap om marknaden på den andra sidan. På Öresundsvägledningen träffar du lokala verksamhetsexperter och representanter från myndigheter i både Danmark och Sverige – helt kostnadsfritt! I denna artikel får du lära känna öresundsvägledaren Hetty Lindell från NyföretagarCentrum.
Skriv ut

Hetty Lindell är företagsrådgivare från NyföretagarCentrum. Foto: Joel Jonsson

Hetty Lindell är utbildad ekonom, men har varit egenföretagare hela sitt liv. Vid sidan av har Hetty också de senaste 20 åren varit rådgivare och vägledare för företag, bland annat genom NyföretagarCentrums företagsrådgivning.

Sedan våren 2022 har Hetty varit en del av öresundsvägledningen där hon hjälper danska och svenska entreprenörer och företagare med at starta och driva företag tvärs över Öresund.

Att vara entreprenör är en livsstil. Det spelar inte alltid roll vilken bransch man är i – om man är entreprenör så hittar man möjligheter och skapar verksamheter utifrån det. Men man måste vara otroligt nyfiken och vilja lära sig saker. Och man får inte vara rädd för att misslyckas – utan det är okey, då hittar man på något annat.

  • Vad fick dig att vilja bli Öresundsvägledare?

Under mina år som företagsvägledare har jag mött många med företag som vill veta mer om att etablera sig, jobba eller ha anställda i Danmark och Sverige. Jag såg öresundsvägledningen som ett sätt att lära mig mer om företag i området, vilket jag kunde ha nytta av i min vanliga rådgivning. Ofta möter jag samma företag på öresundsvägledningen och i min vanliga rådgivning. Därför kändes det meningsfullt! 

Jag har erfarenhet av att hjälpa både svenska och danska företag. Det kan handla om information om att etablera dotterbolag, anställning av medarbetare i det andra landet och hur man startar upp ett företag i Öresundsregionen. Här kan jag och öresundsvägledningen hjälpa med information och svar på praktiska frågor, som t ex hur fungerar skatt och moms, hur fungerar försäkring, och vilka olika bolagsformer finns det i Sverige.

 

  • Hur kan du hjälpa företag som vill etablera sig på den andra sidan Öresund?

Öresundsvägledningen är enda stället med kunskap kring båda sidorna, samlat på ett ställe.

Har man företag i Skåne kan man nå en större marknad i Köpenhamn och i Danmark. Man vill veta mer om möjligheter, svårigheter och risker med det.

Det öresundsvägledningen kan hjälpa med är att ge rekommendationer och tips om vilka myndigheter man ska kontakta, hur man kan kontakta dem i Danmark och Sverige. Alltså en slags information om var man ska hitta information!

 

  • Vad är viktigt, om man funderar på att etablera ett företag på andra sidan Öresund?

Det är viktigt att du som företagare förstår reglerna på både sidor och inte minst skillnaderna som faktiskt finns. Är det skillnader i bokföring, vilka krav finns etc.?

Sen är det viktigt att skapa en bild över om det lönar sig att ha ett danskt bolag eller om du ska starta upp ett nytt svenskt bolag – med tanke på redovisning, bankkostnader mm. För det går ju faktisk att ha exempelvis ett danskt företag och ha svenska kunder och bara skicka fakturor mellan länderna. 

Det är dessutom viktigt att titta på hur ser samhällsbilden ut – och det generella rådet är nog att ta reda på så mycket som möjligt innan. Det är då man har störst möjlighet att lyckas. Man vet vad man kan förvänta sig och då är det lättare att förbereda sig. Ta dig tid att jobba med affärsplaner, handlingsplan, med budget – förbered dig så du vet vilken riktning du ska gå och hur lång tid det kommer ta!

 

  • Vilka risker finns det, om man inte har koll på reglerna?

Riskerna är ju att man gör fel investeringar – först och främst. Jag har sett exempel på företagare som registrerar bolag själva utan att känna till reglerna och förstå frågorna man ska svara på. Då kan det ofta bli fel och man riskerar att t ex betala för mycket i företagsskatt osv. Det är alltid en risk med att etablera sig på en ny marknad utan att ta reda på vilka regler som gäller. Därför är det aldrig bortkastad tid att undersöka och sätta sig in i de olika myndigheternas regelverk– hur tråkigt det än låter! Och här kan vi på öresundsvägledningen hjälpa dig!

 

  • Vilka fördelar finns det för de företag som bedriver sin verksamhet i Öresundsregionen?

Fördelarna är först och främst att man breddar marknaden. Som svensk företagare får man typisk tillgång till en mycket större köpkraft på andra sidan bron, och tvärtom kan danska företagare ofta också hitta nya marknader och efterfrågan i Sverige.

 

  • Andre kommentarer?

Mitt råd till alla som gärna vill starta eller driva företag på andra sidan Öresund är att ta hjälp av öresundsvägledningen, för det kostar ingenting och kommer att löna sig i längden! Man har mycket bättre chans att klara sig som företagare om man tar emot hjälp!

Få hjälp med etableringen i Greater Copenhagen

Rikke Petersen från Copenhagen Capacity är en del av Öresundsvägledarna. Läs mer om hur hon kan hjälpa och stödja företagare med deras affärsutveckling i Öresundsregionen.

 

Vi stöds av