Thomas Bang gav svenska verksamheter ett försprång in på danska marknaden

D. 2019-05-08
Öresundsexperten och advokaten Thomas Bang har sedan februari 2017 väglett svenska verksamheter som vill etablera sig i Danmark. Tyvärr avslutar han sitt uppdrag hos Øresunddirekt i januari 2020.
Skriv ut

Thomas Bang arbetar på advokatbyrån DLA Piper i Köpenhamn

Tyvärr avslutar Thomas Bang sitt uppdrag hos Øresunddirekt i januari 2020. Vi tackar honom för all hjälp, och önskar honom all framgång i fortsättningen! 

 

Man kan minst sagt säga, att Thomas Bang har ett gott öga till Sverige. Redan innan han började jobba som advokat i Köpenhamn i början av 90-talet, hade han hunnit spendera en hel del tid i Sverige och bekantat sig med språket. Han umgås gärna och flitigt med sina svenska vänner i södra Sverige, och sedan 2006 har han en egen adress här, ett torp på småländska höglandet. Tiden han spenderat i Sverige har gett honom en fördel som är värdefull i hans arbete som advokat, där han ofta ger rådgivning till svenska verksamheter som vill in på den danska marknaden. ”Jag talar svenska med danska ord” beskriver han det som, och det underlättar framförallt när företagare och deras medarbetare kontaktar honom på telefon.

De senaste tio åren har Thomas varit en del av föreningen Öresundsadvokaterna, med bland annat två perioder i styrelsen. Han är även en av Öresundsexperterna här på oresunddirektbusiness.se, och till vardags arbetar han på advokatbyrån DLA Piper i Köpenhamn. Thomas blir regelbundet kontaktad av svenska verksamheter som behöver hjälp med att förstå hur saker och ting fungerar i Danmark. Själva etableringen klarar de flesta av på egen hand, inte minst med hjälp med av all den information som går att hitta på nätet.

 

Många och varierande frågor

”De svenska verksamheter jag är i kontakt med gör en stor insats för att själva söka upplysningar om hur det fungerar i Danmark. De har respekt för att det finns andra spelregler att förhålla sig till i Danmark, och förstår att det är förnuftigt att ha koll på dessa för att kunna konkurrera med danskarna. Ingen kastar sig ut helt oförberedd, och det är klokt”, säger Thomas som upplever att ungefär hälften av de frågor han får är i samband med att man ska ta ett beslut om att starta upp en verksamhet i Danmark medan andra halvan är frågor från verksamheter som redan har etablerat sig i Danmark, och stött på frågor längs vägen.

”Många frågor rör sig om val av verksamhetsform, anställningsförhållanden, och skatt, men många behöver också hjälp med att reda ut vilken dansk myndighet man ska vända sig till vid en specifik fråga. Alla kan få ett kortare svar på oresunddirektbusiness.se, men om man behöver ytterligare konkret rådgivning blir det som klient i vår advokatfirma DLA Piper” fortsätter Thomas.

 

Personlig rådgivning värdefull

Enligt Thomas handlar det inte bara om att vara uppmärksam på de juridiska reglerna, utan också om att förstå att kulturen och sättet man gör saker på ofta är annorlunda trots det korta avståndet. ”En del av detta är svårt att läsa sig till på nätet eller få svar på i en Q&A som Öresundsexperterna. Det är här den personliga rådgivningen kan bli så värdefull, där jag som advokat utöver att lösa de konkreta uppgifterna, även kan komplettera med viktig information om hur man förbereder sig för att passa in på den danska marknaden.”

Det finns en hel del skillnader på de svenska och danska reglerna, inte minst när det kommer till anställningsförhållanden och skatteregler. Har man inte koll på reglerna finns det alltid en risk att man får problem med myndigheterna, men framförallt anser Thomas att det finns en risk att man agerar utifrån en felaktig affärsmodell. ”Om man inte förstår marknaden riskerar man att inte uppnå den vinst man har potential att nå”.

Om han ska ge ett gott råd till de svenska företagsledare som funderar på att ta steget över sundet, så är det att inte vara rädd för att söka kontakt och ställa frågor till danskar som känner till marknaden.

”Förklara dina planer för någon som har erfarenhet och lyssna på deras råd och kommentarer”

 

Vi stöds av