Spørgsmål: Gränsgångarreglerna

Hej, Jag är sedan den 16 juni anställd, på svenskt kontrakt, på ett danskt företag. Nu undrar min pensionsplanerare om jag kommer att omfattas av gränsgångarreglerna. Tacksam för hjälp.

Svar

den 28 augusti 2023
Skatt och moms

Hej,

Tack för din förfrågan.

Jag vill rekommendera dig att söka rådgivning i anledning av att du är anställd på svensk kontrakt hos en dansk arbetsgivare. I min värld betyder det att du förväntar att arbeta merparten av din tid i Sverige (och inte på arbetsplatsen i Danmark), och om det är korrekt förstått, så är det osäkerhet om du kan vara helt eller delvis omfattad av gränsgångarreglerna i den danska skattelagstiftning (Kildeskatteloven § 5 A-D).

För att kunna besvara din fråga är det behov för ytterligare informationer om ditt förväntade arbetsmönster i Danmark respektive Sverige, eftersom ditt arbetsmönster får direkt påverkan på om du är helt eller delvis omfattad av gränsgångarreglerna eller inte.

De danska gränsgångarreglerna (Kildeskatteloven § 5 A-D) kan du endast uppfylla om minst 75 % av din inkomst kommer till dansk beskattning i inkomståret. 

Önskar dig en riktig bra dag. 

Mvh 

Christina Brink


Vi stöds av