Spørgsmål: Anställa dansk medborgare för arbete i Danmark

Hej ! Vi är ett svensk bolag som funderar på att anställa dansk medborgare, boende i Danmark, som säljare att verka i första hand i Danmark. Hur räknar vi ut den total kostnaden för den anställde vad det gäller, lön socialförsäkring m m; har kikat lite på Dansk Skat men förstår inte riktigt procentsatser m m Tack på förhand !

Svar

den 20 februari 2024
Socialförsäkring

Hej,


Tack för din förfrågan. 


Om man ska räkna på arbetsgivarens totalkostnad för en anställning i Danmark, så brukar en huvudregel vara att man räknar med det lönpaket som man erbjuder medarbetaren. Till detta lägger man typiskt ca 10.000-15.000 DKK savarande till arbetsgivarens utgifter till dansk socialförsäkring och övriga försäkringar. Kom ihåg att inkludera arbetsgivarens kostnad till en dansk pensionsordning. 


När ni påtänker att anställa en dansk bosittande medarbetar, som förväntas arbeta på den danska marknaden, så vill jag rekommendera (om ni inte redan har gjort det) att undersöka om ni som bolag får en skattemässig etablering i Danmark (fast driftsställe) och därmed vilka skyldigheter ni som bolag har i Danmark.


önskar er en riktig god dag.


Mvh Christina Brink

Vi stöds av