Bo Enevold Uhrenfeldt hjälper din svenska verksamhet med företagsrätt i Danmark

D. 2020-09-01
Om du och ditt svenska företag vill göra affärer på andra sidan av sundet så är det viktigt att förstå danska lagar och regler. Då kan öresundsexperten Bo Enevold Uhrenfeldt vägleda ditt företag i frågor angående arbets- och anställningsrätt, samt arbetsmiljö och arbetsskador.
Skriv ut

Bo Enevold Uhrenfeldt tillhör advokatbyrån Skau Reipurth & Partnere i Köpenhamn, som är en av landets ledande advokatbyråer inom företagsrätt. Som tidigare rådgivare för både nationella och internationella företag har Bo god erfarenhet inom ett antal juridiska områden, från förhandlingar och utarbetande av kontrakt till avtal och kollektiv- och arbetsrättsliga frågor, som till exempel tolkning av kontrakt och arbetsklausuler i samband med offentlig upphandling.

 

Som öresundsexpert kan Bo hjälpa dig och ditt företag med frågor som kan uppstå i samband med etablering av en verksamhet i Danmark, inklusive registrering av företag, anställning av medarbetare, etablering av leasingavtal, etc.

 

Bo upplever att danska anställningsvillkor är en av de största utmaningarna för svenska företag när de etablerar sig i Danmark. Bo och Skau Reipurth & Partnere ger ofta råd till företag inom företagsrätt och anställningsrätt så som nyanställningar och uppsägningar samt uppsägning av ombud och konsultationsavtal.

 

”Generellt måste företag vara försiktiga med att ingå avtal med oberoende konsulter, eftersom domstolarna i Danmark är benägna till att betrakta sådana konsulter som anställda. Detta innebär att företag måste respektera allmänna skyddsregler för anställda, inklusive semesterlagen och funktionærloven.”

Bo Enevold Uhrenfeldt, öresundsexpert och advokat hos Skau Reipurth & Partnere

Det är därför viktigt att förstå dansk lag, som speciellt på det anställningsrättsliga området kan variera en hel del från de svenska. Bo Enevold Uhrenfeldt påpekar bland annat att det vanligtvis är lättare att säga upp anställda i Danmark, men att områden såsom kommission, provision och den danska hyresregleringen ofta orsakar förvirring för många svenska företag. Om dessa regler inte följs riskerar företaget böter, samt potentiellt ersättningskrav från de anställda. Här kan Bo hjälpa dig och ditt företag med professionell rådgivning.

 

Här kan du ställa en fråga till Bo eller någon av våra andra öresundsexperter

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Niels guidar dig i dansk teknologi och GDPR

Øresundsexperten Niels Dahl-Nielsen har flera års erfarenhet som advokat och har en nordisk advokatbyrå i ryggen. Han är specialist på att hjälpa företag inom teknologi och innovation med frågor inom compliance och personuppgiftsrätt (GDPR).

Vi stöds av