Checklista – Funderar du på att etablera företag i Danmark?

Senast uppdaterad 2024-02-29
Svenska företag har goda möjligheter att växa på en dansk marknad, som ofta kan fungera som ett bra första steg och en språngbräda ut i Europa och resten av världen. Här kan du läsa om vad du bör tänka på innan du etablerar ditt företag i Danmark.
Skriv ut
1.

Från en bra affärsidé till ett succéföretag


Ett framgångsrikt företag startar oftast med en riktigt bra affärsidé. Själva idéfasen är viktig, och det är här du skapar grunden för ditt framtida företag. Affärsidéen handlar om vad du ska sälja, hur du ska sälja varan eller tjänsten och till vem.
Redan i idéfasen är det en bra idé att prata med potentiella kunder och samarbetspartners, för att få en bild av både behovet, efterfrågan och den eventuella konkurrensen. Även om du redan driver ditt företag i Sverige, behöver du göra lite research i Danmark, för att undersöka efterfrågan på den danska marknaden.

Om din affärsidé är ny och du startar från början, är verksamt.se ett bra ställe att starta på. Här får du många goda råd och tips om vad du ska tänka på i uppstartsfasen.

Om du är redo att börja undersöka möjligheterna för att etablera företaget i Danmark, kan du hitta liknande information på virksomhedsguiden.dk. Många saker fungerar på ungefär samma sätt i Sverige och Danmark, men en hel del skiljer sig också åt. Här finns mycket bra information och en checklista för dig som vill starta ett företag i Danmark.

 

Läs mer om utveckling av din affärsidé på verksamt.se

 

Läs mer om utveckling av din affärsidé på virksomhedsguiden.dk

 

Se checklistan “Iværksætter-tjeklisten” på virksomhedsguiden.dk

2.

Undersök den danska marknaden


Det är viktigt att lära känna din bransch och marknaden i det nya landet. Det är därför en bra idé att göra en marknadsanalys, där du undersöker efterfrågan, potentiella kunder och vilka konkurrenter som finns på marknaden i din bransch. Redan här kan det vara en bra idé att ta en del kontakter och börja bygga ett värdefullt nätverk.

Läs mer om marknadsanalys på virksomhedsguiden.dk

3.

Få inspiration från andra företag som tagit steget över Öresund

Danmark ligger nära Sverige, både geografiskt och kulturellt. Många svenska företag har därför startat sin internationella verksamhet i just Danmark. Så det kan vara en bra idé att inkludera andra svenska företagare på den danska marknaden i ditt nya nätverk.
Få inspiration genom att läsa våra artiklar där vi presenterar några andra svenska företagare som redan har tagit steget över sundet.

Bli inspirerad av våra caseartiklar

4.

Få hjälp av Öresundsvägledarna


Om du vill diskutera dina idéer med någon kan du boka ett möte med Öresundsvägledarna, som har bra koll på den danska marknaden. Du kan också träffa Øresunddirekts representanter från Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, som har specialkunskaper om skatt, socialförsäkring och arbetsmarknad i Danmark.
Att boka ett möte med Öresundsvägledarna är helt gratis.

Läs mer och boka ett möte med Öresundsvägledarna

5.

Få hjälp med det juridiska av våra Öresundsexperter


När man startar ett företag dyker det ofta upp många frågor och funderingar. Om man rör sig på en helt ny marknad i ett annat land, kan det vara svårt att veta var man ska vända sig för att få hjälp. Behöver mitt företag vara registrerat i Danmark? Hur fungerar det med skatt och moms i Danmark? Och vad ska jag tänka på om jag vill anställa danska medarbetare?
 
Detta och många andra frågor kan våra Öresundsexperter hjälpa till med. De är specialister inom en rad olika juridiska områden som är relevanta för dig som företagare, t ex skatt och moms, företagsrätt, pension, försäkring, GDPR och varumärkesjuridik.
Du kontaktar dem genom vår hemsida, och det är helt gratis!

Läs mer och kontakta Öresundsexperterna

6.

Dags att etablera ditt företag!


När du börjar bli redo att etablera ditt företag i Danmark, kan det underlätta processen om du först läser igenom vår guide. Här har vi samlat information om allt från registrering, bokföring, tillstånd och annat som är viktigt att ta hänsyn till, när du startar företaget.

Läs vår guide: Etablera företag i Danmark

7.

Nyttiga länkar


Vi har samlat en massa nyttiga länkar för att du lättare ska hitta till de myndigheter, organisationer och företag som är relevanta för dig och ditt företagande i Danmark.

Här hittar du alla nyttiga länkar

Matsmart räddar maten i Danmark

Svenska Matsmart-Motatos har som mål att minska matsvinn genom att sälja varor online som annars skulle hamna i soporna. Läs mer om företagets resa in i Danmark.

Vad är Øresund­direkt­business?

Øresunddirekt är en svensk-dansk informationstjänst som förmedlar offentlig information från danska och svenska myndigheter.  På oresunddirektbusiness.se har vi samlat praktisk information till dig som vill rekrytera, etablera verksamhet eller bedriva handel på tvärs av Öresund. 

 

Hos oss kan du träffa handläggare från Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Du har även möjlighet att boka företagsrådgivning eller ställa frågor till våra experter här online.

Ring oss gärna

Vår personal från Skatteverket, Försäkringskassan Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen sitter redo till att besvara dina frågor.

Øresunddirekts telefon är öppen alla vardagar på 040 - 17 64 00.

Vi stöds av