Peter Karancsi från Arbetsförmedlingen hjälper dig och ditt företag på Öresundsvägledningen

D. 2021-04-19
På Øresunddirekts Öresundsvägledning kan du och ditt företag träffa en rad myndigheter och företagsrådgivare, som kan vägleda och guida både svenska och danska företag över Öresund. Här kan du bland annat träffa Peter Karancsi, som är representant för Arbetsförmedlingen.
Skriv ut

Peter Karancsi representerar Arbetsförmedlingen på Øresunddirekt och är en del av Öresundsvägledningen, som hjälper företag med att starta och driva affärsverksamhet i Öresundsregionen. Foto: Lina Arvidsson

Peter Karancsi har arbetat på Arbetsförmedlingen i snart 24 år – så han om någon, vet hur den svenska arbetsmarknaden och dess processer fungerar. De senaste 18 åren har han främst sysslat med EU-frågor, specifikt med att optimera och förenkla rekryteringsprocesserna för företag som rekryterar inom EU.

Denna kunskap tar Peter med sig in i Öresundsvägledningen, där han tillsammans med företagsrådgivare från både Sverige och Danmark, samt representanter från andra svenska myndigheter, såsom Skatteverket och Försäkringskassan, ger tips och personlig vägledning till företag, som vill bedriva verksamhet tvärs över Öresund.

Vägledningen – som kan bokas helt gratis – skräddarsys efter företagens behov, och kan ge ovärderlig kunskap, som många annars missar. Här kan Peter och Arbetsförmedlingen erbjuda massor av erfarenhet och råd om den svenska arbetsmarknaden.

 

”Arbetsförmedlingens roll är att förmedla information om bland annat a-kassa, arbetstillstånd och rekrytering. Vi försöker att proaktivt öka mobiliteten mellan länderna – bland annat genom att förmedla kunskap om de olika arbets- och rekryteringsprocesserna, samt om skillnaderna mellan företagskulturer i Danmark och Sverige.” förklarar Peter, som upplever att informationen från Öresundsvägledningen kommer till nytta för både stora och små företag.

 

”Vi får ofta frågor som kan vara helt avgörande för ett företags framtida beslut. Utan den kunskapen, hade man kunnat begå misstag man inte kan förutse om man inte känner till regelverket.”

 

Därför är det enligt Peter en god idé, att man som företag sätter sig in i saker och förbereder sig ordentligt från början, om man planerar att driva affärsverksamhet eller vill rekrytera medarbetare från ett annat land. Om man inte har koll på reglerna initialt, kan både företaget och personen bakom besluten riskera dyra ekonomiska konsekvenser, som till exempel böter eller straff.

Här kan Öresundsvägledningen vara ett användbart redskap, som potentiellt kan bespara dig och ditt företag både tid och pengar, om du vill ta steget och etablera ditt företag på andra sidan sundet.

Och det är det värt, säger Peter, som pekar på att Öresundsregionen står inför en större omstart efter corona-pandemin, där det kommer att finnas stora affärsmöjligheter. Om du och ditt företag törs ta steget, kommer ni att kunna dra fördelar av en integrerad region i stark utveckling:

 

”Att driva företag i en av Europas mest expansiva regioner är utan tvekan positivt. Danska och svenska kunder har olika prioriteringar, vilket skapar goda möjligheter för företag som törs expandera till nya marknader. ”

 

Är du intresserad och vill veta mer?

Boka ett möte med Peter och Öresundsvägledarna här

”Att driva företag i en av Europas mest expansiva regioner är utan tvekan positivt. Danska och svenska kunder har olika prioriteringar, vilket skapar goda möjligheter för företag som törs expandera till nya marknader. ”

Peter Karancsi

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!

Få information om svensk skatt i öresundsvägledningen

Maria Lindgren är skatteinformatör på Skatteverket. Var fjärde vecka bemannar hon Øresunddirekts Informationscenter i Malmö och där är hon även en av dem som ger information till nya företagare över sundet via Öresundsvägledningen.

Vi stöds av