Krook & Tjäder ritar prisbelönta hotellbyggen i Danmark

Medan danska arkitekter ofta driver byggprojekt i Sverige, har svenska Krook & Tjäder rest åt andra hållet över sundet som svensk arkitektfirma på stora och prominenta hotellbyggen i Danmark. Vi har frågat arkitekt & kontorschef Tobias Magnesjö om hur man som svensk arkitekt får succé inom byggbranschen i Danmark.
Skriv ut

Tobias Magnesjö är arkitekt och kontorschef på Krook & Tjäders Malmö-kontor. Han var bland annat lead-arkitekt på Comfort Hotel-projektet vid Kastrup Flygplats (Foto: Martin Sörbo)

”Hur kan man inte vara intresserad av att arbeta i Danmark!?”

Arkitektverksamheten Krook & Tjäder startades i Göteborg 1988 och är idag Sveriges fjärde största arkitektfirma. Med över 600 hotellprojekt världen över – från Guadalupe till Riksgränsen - har man i dag etablerat sig som ett av Nordens mest kompetenta arkitektfirma inom bygg av hotell.

Sedan 2004 har man haft kontor på Kanalgatan i Malmö, där man i dag har runt 40 anställda. Härifrån har man de senaste 15 åren arbetat på flera byggprojekt i Danmark, bland annat de prisbelönta hotellbyggen Villa Copenhagen och Comfort Hotel i Köpenhamn.

”Hur kan man inte vara intresserad av att arbeta i Danmark!?” låter det retorisk från Tobias Magnesjö, arkitekt och kontorschef på Krook & Tjäder, när vi frågar om varför man som svensk arkitekt blandar sig i danska projekt.

”Vi har alltid sett Danmark som en naturlig del av marknaden, och som arkitekt finns det en lockelse med Danmark, eftersom man där har en stark arkitekturtradition och byggherrarna ofta har höga ambitioner med husen de låter bygga. Där finns även en detaljeringsnivå som man inte når upp till så ofta i Sverige.” fortsätter Tobias, som ser en särskilt stor potential för arkitekt- och byggbranschen i Köpenhamn:

”Köpenhamn är, som alla vet, en huvudstad med allt vad det innebär av ekonomi, initiativ, kultur, ambitioner och möjligheter. Och är man arkitekt och bor 20 km bort, så ska man naturligtvis försöka utnyttja detta.”

Villa Copenhagen erbjuder ”conscious luxury” I midten av Köpenhamn. (Foto: Stine Christensen)

Samarbete och nätverk bakom danskt hotell-succé

De höga ambitionerna kommer tydligt till uttryck i två av Krook & Tjäders största projekt hittills: Det pampiga hotellet Villa Copenhagen centralt i Köpenhamn och det stora konferenshotellet Comfort Hotell bredvid Kastrup Flygplats. Båda var bland Danmarks största byggprojekt, när de startade, och båda blev nominerade till årets projekt i Danmark. En pris som Villa Copenhagen vann 2020.

Och medan Krook & Tjäder tidigare har haft flera mindre projekt i Danmark, så har dessa större projekt krävt mer från de erfarna arkitekterna:

”Tidigare har vi inte behövt ha så mycket kontakt med myndigheter. Dessa projekt har varit annorlunda och större med mer ansvar kring lagar, regler, ”lokalplaner” och så vidare.”

”Sen har vår egen ekonomiavdelning fått göra en del administrativt merarbete för att sätta sig in i moms och skatter i Danmark. Men totalt sett har det fungerat väldigt bra.” förklarar Tobias som berättar att det så klart alltid kommer att finnas vissa utmaningar längst med vägen i processen i stora projekt.

Inte desto mindre har Krook & Tjäder från början känt stort stöd från alla kanter och håll:

”Vi har blivit väl mottagna av alla danska myndigheter och samarbetspartners, som till exempel av Tårnby Kommune, Köpenhamns Kommune, CPH Airport, och alla lokala konsulter.”

 

Comfort Hotel ligger ett stenkast från Kastrup Flygplats. (Foto: Felix Gerlach)

Vi har alltid sett Danmark som en naturlig del av marknaden, och som arkitekt finns det en lockelse med Danmark, eftersom man där har en stark arkitekturtradition och byggherrarna ofta har höga ambitioner med husen de låter bygga. Där finns även en detaljeringsnivå som man inte når upp till så ofta i Sverige.

Tobias Magnesjö, Arkitekt och kontorschef hos Krook & Tjäder

Var medveten om de små skillnaderna mellan länderna

Som en del av förberedelserna hyrde Krook & Tjäder en dansk konsult för att hjälpa till med lokal kunskap och nätverk i Danmark. För även om de två nordiske länderna liknar varandra, finns det vissa skillnader, som är viktiga att känna till: 

”Sverige och Danmark är väldigt lika, och det är ofta samma frågor och rubriker som diskuteras, men allting är lite annorlunda. Det måste man vara medveten om.”

”Vi gjorde vår läxa, även om det enda sättet att lära sig är genom att göra misstag. Skillnaderna är inte så stora, men vill man se stora skillnader kan man säkert göra det.”  

Här pekar Tobias till exempel på att det är viktigt att sätta sig in i skillnaderna mellan standardavtalen i byggbranschen och även att se över sina försäkringar, om man ska göra projekt i danska byggbranschen. Här är ett bra tips att ta in jurister, för som Tobias säger:

”Om det blir fel, kan det bli väldigt fel. Och ofta handlar det ju om väldig mycket pengar.”

 

Och medan många har fördomar om språkförbistringar och andra kulturella utmaningar i ett dansk-svenskt samarbete, så är det inget som Krook & Tjäder har haft problem med. Så länge man har koll på några helt banala skillnader, såsom olika helgdagar, så borde samarbetet funka ganska problemfritt.

Tvärtemot finns det faktisk vissa fördelar i det danska sättet att arbeta på enligt Tobias:  

”Man har ofta rakare samtal i Danmark än vad vi har här i Sverige, vilket är positivt när man diskuterar något så konkret som byggprojekt. Detta kan vara en stor hjälp i och med att diskussionerna blir tydligare. ”

Och därför är svaret också klart på frågan om vi kommer till att se mer av Krook och Tjäder i den danska stadsbilden i framtiden:

Absolut! Man har ju byggt en bro mellan länderna av en anledning. Den ska ju användas!” säger Tobias med en glimt i ögat.

”Och vi har alltid sett flera möjligheter än hinder i Öresundsregionen. Så vi vill mycket gärna ta oss in i Danmark och kanske öppna en dansk ”tegnestue” i framtiden” avslutar Tobias, som även kan avslöja att Krook & Tjäder redan har flera spännande projekt i gång på dansk jord.

Tre bra tips – för dig som vill etablera dig i Danmark

  • Av Tobias Magnesjö, Arkitekt & kontorschef hos Krook & Tjäder
1.

Var inte ”bange” för Danmark

Danmark är ett välfungerande land, mycket likt Sverige, med en massa hårt arbetande människor med en hög kompetensnivå. Var därför inte rädd för att ge dig in i projekt i Danmark.

2.

Viktigt att personalen tycker att Danmark är kul

Var noga med att de svenskar som ska jobba i Danmark själva tycker att det är roligt. Vissa kan känna sig obekväma med skillnaderna i regler och lagar till exempel. Därför är det viktigt att ha personal som tycker om att jobba på ett ställe där språket och stilen är lite annorlunda.

3.

Börja bygga personliga nätverk med danska företag och konsulter

Ett bra råd är också att börja bygga personliga nätverk med företag och konsulter i Danmark. Det är viktigt att sätta i gång med att bygga relationer redan tidligt i processen, om man gärna vill till Danmark. Branschen är ofta liten, och entreprenörer, arkitekter och fastighetsbolagen känner alla varandra. Så det gäller att komma in i det.

Faktabox: Krook & Tjäder

  • Krook & Tjäder öppnade sin första arkitektverksamhet i Göteborg i 1988. Man är idag Sveriges fjärdestörsta arkitektfirma med kontor i Malmö, Göteborg, Stockholm, Halmstad, Borås, Uppsala, Östersund, Kristianstad och Oslo.
  • Krook & Tjäder arbetar inom arkitektur, från stadsbyggnad till inredning, och har flera specialister inom hotell.
  • Man har bland annat varit arkitekt på de prisbelönta danska hotellen Villa Copenhagen i Köpenhamn centrum som öppnade 2020, och Comfort Hotell som öppnade 2021 vid Kastrup Flygplats. Bygherre på båda projekten var Strawberry A/S.
  • Krook & Tjäder har redan nu gång i flera projekt i Danmark, både i Köpenhamn och Helsingör, och man hoppas på att man även kan etablera et kontor i Köpenhamn i framtiden.

 

Läs mer om Krook & Tjäder här

 

The Norrmans fann lyckan söder om Köpenhamn

Det svenska indredarparet Anna och Lars Norrman förvandlade ett gammal gård till ett magisk Bed & Breakfast söder om Köpenhamn. Läs mer om deras danska äventyr och få tips till att starta ditt eget i Danmark!

Vi stöds av